Best of' 20 years Trophy

Best of‘ 20 years Trophy

Ak má človek hobby, alebo prácu, ktorá je zároveň aj koníčkom, tak sa rád inšpiruje v tejto oblasti. Občas len brázdením po internete, pozeraním obrázkov, čítaním článkov, kníh, alebo osobnou návštevou výstav, veľtrhov. V Belgicku sa už roky koná vo februári predajná výstava bonsajov. Po minulé roky pod názvom Noelanders Trophy. V tomto roku bol 20 ročník s názvom Best of‘ 20 years Trophy. Vidieť pokope európsku špičku bonsajistiky a naozaj krásne stromy je zážitok. Je to zážitok aj pre človeka, ktorý sa bonsajom nevenuje a pre nás ostatných je to obrovská inšpirácia. Tí, čo vedia… vedia… a tí čo nevedia musia vidieť.

bonsaj od Kimuru
Okrem výstavy bonsajov, sa konajú demonštrácie, niekoľko súčasne a zároveň prebieha aj predaj v halách u predajcov z rôznych kútov Európy. A musím povedať, že ani káva tu nieje zlá, práve naopak. Aj stánok s vaflami tu nájdete a aj koláče mali výborné.
Čokoľvek Vám chýba, či už misky, bonsaje, časopisy, knihy, doplnkové rastliny, polotovary, náradie, substráty, konvy na polievanie, hnojivá, stolíky, skoro všetko tu nájdete a ešte oveľa viac. Niečo za lepšiu cenu, niečo naozaj drahé. Čo sa týka sortimentu je naozaj široký a v niektorých stánok nieje problém platiť aj kartou (pozor na denný limit 😀 ). A zistila som, že ani jazyková bariéra tu nehrá žiadnu rolu.

ikebana
Počas toho víkendu som sledovala ako sa vyvíja svet bonsajistiky a uvedomila som si, že je veľká škoda, že Slovensko tam nemá svojho zástupcu. A pritom v našej krajine rastú tiež krásne stromy, a poznám osobne niekoľko ľudí, ktorí by si zaslúžili vystavovať svoje diela. Nemusíme sa opakovať po Japonsku, ani po Kórei, môžme vytvoriť krásne konkurencie- schopné stromy aj tým japonským. Presvedčila ma o tom aj Marija Hajdic jej kompozíciou. A tak isto aj krásne smrekovce, kvitnúci zlatý dážď, hlohy a trnka. Ukážku stromov z výstavy a aj tých ocenených nájdete na https://www.bonsaiempire.com/blog/trophy-2019
Dozvedela som sa ešte pár zaujímavých faktov. Že vlastne 6 členný kórejský dream team má vlastne 25 členov. Že niekedy je odpoveďou na nízke sebavedomie dobré promo. Že ak stojíte na pódiu musíte pracovať rýchlo. Že aj dobrý moderátor spraví veľa muziky. Že niektoré bonsaje sú naozaj ťažké.
a hlavne…
že medzinárodné vzťahy sa udržujú moravskou slivovicou.

Kórejský dream team tesne pred tvarovaním borovice z Bonsai Museum Isabelia.