Zimný kabát či cesta do teplých krajín?

Stále mi rezonuje v hlave téma zazimovania. Pýtate sa ma na to, všade sa to v poslednej dobe objavuje. Otázky typu, ako zazimovať, kde dať a podobne.
Ale viete, akú otázku by ste si mali v prvom rade klásť?
Prečo sa rastliny zimujú?
Ak pochopíte prečo, nájdete aj odpovede: kam umiestniť, ako zazimovať, čím zasypať.
Vo voľnej prírode rastú stromy v pôde. Vyživuje ich koreňový bal a korene zabezpečujú ako vlahu tak aj živiny. Pôda im poskytuje aj ochranu pred mrazom. Bonsaje sú pestované v miskách, alebo pestovateľských nádobách, preto sú závislé na našej starostlivosti. Majú len toľko vlahy koľko im poskytneme. Majú toľko výživy, koľko ich hnojíme. Okrem buriny, tá sa k nim dostane sama
Rastliny sú geneticky naprogramované tak, že si neuvedomujú, kde sa nachádzajú, pokiaľ sa nemení klíma. Taktiež nemajú kalendár, nevedia kedy je Mikuláš, vianoce ani Veľká noc. Orientujú sa podľa teploty. Čiže Fikus nevie, že je na Slovensku, alebo v Južnej Afrike, kým sa nezačne meniť teplota, svetelnosť a podobne. Aby sa mali rastlinky dobre, musíme im prispôsobiť podmienky. To platí aj o zimovaní. Každá rastlina potrebuje podmienky, čo najbližšie jej prirodzenému prostrediu. Ak som tropická rastlina, bude mi pri -20°C zima. Ak som slovenský buk, bude mi vo vykúrenej obývačke horúco.
    1. Takže ak chcem zimovať rastlinu, potrebujem vedieť odkiaľ pochádza. Nemusím mať rodný list, ale aspoň vedieť, akú zimnú teplotu znesie. Podľa toho hľadám miesto kam umiestniť.
    2. Potrebujem ju polievať, inak mi vyschne. Ona totiž nemôže ísť k výčapu a požiadať o pohár vody.
    3. Potrebujem ju zakryť ak je to rastlina citlivá na mráz. Bonsaju je v podstate jedno, či je zakrytý kôrou, zeolitom, lístím, hrabankou, vankúšmi alebo obalená textíliou.
    4. Dôležité je, aby bol koreňový bal primerane vlhký, pretože ak voda v miske zamrzne a potom sa pri oteplení vyparí, rastlina vyschne.

A v neposlednej rade je to hlavne o nás. Koľko máme času v zime sa jej venovať. Pretože ak nemáme čas na polievanie, najlepšie je zakopať do pôdy. Ak máme skleník, alebo parenisko môžme ho využiť, avšak sneh do neho padať nebude a tým pádom musíme do skleníka hádzať sneh. Sneh je výborný izolant a zabezpečí aj vlhkosť.

Článkov na túto tému je na internete kopec. Ja prikladám odkaz pre tých ktorý chcú čítať, kamarát to pekne zhrnul. https://stromceky.lacike.sk/2016/12/ako-spravne-zazimovat-zimovanie-ii.html