Učiť sa, učiť sa, relaxovať

Učiť sa, učiť sa, relaxovať

Bonsajistika je celá veda, koníček, pre niektorých práca a pre iných sobotné popoludnie , chvilka len pre seba. V zime je čas a vhodná doba na tvarovanie. Ak má človek bonsaje, hlavne teda vonkajšie, tak v zime zrejme trávi čas ich tvarovaním. Je to chvíľa meditácie, zamyslenia, študovania a tvorenia. Názorov ako sa starať , článkov, literatúry, kurzov je na trhu veľa.

sada náradia
Ja nikdy nepovažujem sobotný workshop za zahodený čas. Aj keď niekedy v rámci práce len počúvam, pretože ako organizátor sa venujem iným činnostiam a prenechávam prednášanie odborníkom. Alebo sa len rozprávam. No vždy mi to prinesie niečo nové. Nové vedomosti, kontakty, názory. A mne osobne aj zaujímavé pozorovania. Napríklad keď sa moji zákazníci rok po roku vracajú a vidím ich samotný vývoj a tak isto aj vývoj ich rastlín.
Samozrejme vždy sa nájdu oponenti, ktorí majú iný názor, veď o tom je život. Inak by sa ľudstvo neposúvalo vo vývoji a ani Einstein by nebol Einsteinom. Treba sa však na to dívať z dlhodobého hľadiska. Veď predsa o tom je aj bonsajistika. O trpezlivosti a vývoji stromov. O našej schopnosti sa zdokonaľovať.

gulášik
Predstavte si napríklad, že máte dva stromy, ktoré sú úplne rovnaké. (sme v čisto teoretickej rovine ). Na jednom človek pracuje sám a na druhom pod vedením skúsenejšieho človeka. Prvý bude rásť tak či tak, a bude strihaný a hnojený a presádzaný ale budú na ňom chyby, ktoré sa prejavia rokmi. Povedzme zle zahojená rana, alebo nízko zapestovaná koruna, alebo zlé rozloženie konárov. Tieto chyby si uvedomíme a poučíme sa z nich, no bude nám trvať dlhšie kým strom dostaneme do takého tvaru ako chceme. V druhom prípade nám poradia, čo by sme mali robiť a je to na nás či tak urobíme a poslúchneme. Predídeme tak zdĺhavému procesu nápravy zlých zásahov, ale zároveň sa nenaučíme na vlastných chybách, čo vedie k špekuláciám, či sme to predsa len nemali urobiť inak. Samozrejme je tu aj estetické oko každého človeka. A to sa samozrejme odlišuje. “Desať ľudí, desať chutí”
Ale ako v celom svete, aj tu fungujú určité pravidlá, nemenné, zákony prírody, estetické princípy, princípy logiky. Tvarovanie bonsajov vychádza z určitej kultúry, je samozrejme odpozorované z prírody a smeruje k tomu aby sme z geneticky naprogramovaného stromu či kra vytvorili kópiu ale menších rozmerov. Jednoducho strom má vrchol koruny, vetvy sa ťahajú za slnkom, listy otáčajú za svetlom, silný púčik bude pučať skôr.

ukážka prác