Hodnota

Hodnota

Dnes by som sa chcela vyjadriť k jednej téme. Je to vlastne o tom, čo robí hodnotu stromu. Predstavme si situáciu: Chcete darovať bonsaj ale aký? Veľký? Malý? Izbový? S hrubým kmeňom? Alebo s krásnymi kvetmi? Prípadne si chcete založiť zbierku a tak sa pýtate, ktorý druh je hodný mojich peňazí? Čítate fóra, vidíte eshopy, ponuky, bonsajové centrá a človek môže byť z toho niekedy zmätený. Na gúgli sa objaví strom od majstra Kimuru za 20 000€ a na druhej strane tú máme ponuku, bežne dostupnú, Fikusy Ginseng v Lídli alebo Ikei za 99 €.
Často vidím, že ľudia sa trochu strácajú v tom, čo naozaj hodnotu má a čo je len fejk za dostupné peniaze. Nie sme všetci študovaní a nie všetci sme rovnako jadroví fyzici, či bonsajisti.
Určite mi dajú za pravdu aj profesionáli, že cena alebo ak chcete, tak hodnota stromu sa odvíja od:
    • druhu
    • množstva odvedenej práce na ňom (tvarovanie, pestovanie, úkony a pod.)
    • pôvod
    • vek
    • hodnota a kvalita misky

Pôvod stromu je dôležitá vec. Je vypestovaný zo semena? Je to vykopanec z lesa? Je to školkarský materiál? Prečo je to dôležité? Pretože, keď pestujete strom desať rokov od semienka, zasadíte ho pri príležitosti narodenia vašeho dieťaťa alebo narodením vašeho psa, staráte sa, polievate, hnojíte, striháte, drôtujete, pálite sviečku pri tuhých mrazoch, a je jedno či je sviatok, alebo pracovný deň… bude mať pre Vás asi inú hodnotu ako keď idete do Ikei a kúpite si Fikus.

Nedehonestujem tu Fikusy alebo iné rastliny (to by som ja, ako milovník všetkého živého nemohla) chcem len poukázať na fakt, že všetko má určitú hodnotu.
Takže ako asi správne odhadnúť hodnotu?
    • Ťažko pestovateľné druhy budú drahšie. Pretože sa musí vynaložiť omnoho viac energie na ich udržanie ako pri “burinách”.
    • Vždy sa pozerajte na vetvenie stromu, na to ako sú zahojené rany po zásahoch. Všímajte si hrúbku kmeňa ale aj vzhľad stromu, ktorý by sa mal čo najviac podobať reálnemu stromu.
    • Pýtajte sa na pôvod. Odkiaľ pochádza a ako bol doteraz pestovaný. Pomôže Vám to odhadnúť množstvo starostlivosti, ktorá vás čaká.
    • V neposlednej rade je dôležitý substrát, v ktorom je strom pestovaný. V lacnom substráte je možno dobre rozpestovaný, ale bude reálne v ňom fungovať aj ďalšie roky? Hlavne pri našich klimatických podmienkach? Pýtajte sa skúsených pestovateľov, nie rýchlokvasených záhradníkov. Ono totiž z mojich skúseností nieje každá rada nad zlato. Niektorá je tak za medenák.
    • A tak isto si všímajte misku. Je to ručne robená krásna keramická jedinečnosť? Alebo tuctový čínsky výrobok? Je to znejúci zvon? Alebo vypálená hrudkovitá hlina? Niektoré bonsaje sa predávajú v plastových pestovateľských nádobách, prípadne v betónových miskách.
    • vek stromu je tiež rozhodujúcim faktorom.
Všetko má svoju hodnotu, niečo je lacnejšie, a niečo naozaj drahé. Nedajte sa oklamať marketingom, pozerajte sa na to srdcom.