Brest verzus zelkova

Brest verzus zelkova

Dnes píšem o rozdieloch medzi brestom čínskym – latinsky Ulmus parvifolia v preklade brest drobnolistý (https://en.wikipedia.org/wiki/Ulmus_parvifolia
a zelkovou – latinsky Zelkova serrata. (https://en.wikipedia.org/wiki/Zelkova )
Obidve tieto rastliny patria do čeľade brestovitých, preto sa tak podobajú. Majú skoro rovnaké listy, špicaté so zúbkatým okrajom. Na titulnej fotke je vyobrazená zelkova a na fotke nižšie brest.

čínsky brest

Čínsky brest má však oveľa menšie listy, pri detailnejšom skúmaní sú listy jemne lesklé, hladké, pekne zelené, pri rašení svetlejšie. Pokiaľ brest pestujete vo vnútri jeho listy sú zelené. Ak ho pestujete cez leto vonku v záhrade alebo na balkóne jeho listy sa sfarbujú, hlavne pri rašení, do červena, pretože si v pletivách vplyvom slnka vytvára farbivá antokyaníny.
Konáriky má svetlo sivé až hnedé. Brest znesie veľkú škálu teplôt, preto sa u nás môže pestovať ako izbová rastlina. Znesie aj zimné teploty okolo 5 °C, ale listy mu zožltnú a opadnú. Žltnutie listov je pre neho typické v prípade akejkoľvek zmeny v pestovaní. Napríklad ak po letnení vonku prenesiete dovnútra, alebo aj po preschnutí.
Zelkova je v našich podmienkach strom vhodný len ako vonkajší bonsaj. V teplých interiéroch degraduje a umiera. Často sú čínske bresty označované ako zelkovy.

jesenné listy zelkovy

Zelkova má väčšie listy, matné, drsné, tmavo zelené, zospodu občas sfarbené do červena. Na jeseň krásne prefarbuje do červených až oranžových odtieňov. Neskôr listy zhnednú a opadnú. Konáriky má hnedé, jednoročné sú sfarbené do červena.
Kôru ma svetlo sivú s výrazným prasklinkami. Vetvenie je veľmi jemné.
Čínsky brest má kôru popraskanú výraznejšie, hlavne v staršom veku.
Väčšina u nás v obchodoch predávaných bonsajov sú čínske bresty v rôznych podobách. Kto by chcel vidieť zelkovu a čínsky brest na živo, a porovnať si rozdiely, obidve rastliny máme v predajni u nás v bonsaj centre.