Chcem ale neviem kde a ako.

Chcem ale neviem kde a ako.

Toto sa týka ľudí, ktorí sa rozhodli bonsaj si zaobstarať. Keďže predchádzajúci článok bol o tom či mať alebo nemať, rozmýšľala som, čím budem pokračovať. Napadlo ma, že tým, s čím sa často stretávam.
Dobre, povedzme, že chcem interiérový bonsaj a teraz mám niekoľko možností:
1.) Kúpiť osobne v kamennej predajni bonsajov. Túto možnosť odporúčam zo všetkého najviac. Okrem toho že si dobre poobzeráte, čo kupujete, tak aj dostanete adekvátne poradenstvo. Teda mali by ste 🙂 A navyše spríjemníte deň predavačke.
2.)Kúpiť rastlinu cez eshop. Tu je trošku riziko, že to čo vám príde nesplní očakávania, alebo, že prepravca nebude zaobchádzať so zásielkou adekvátne. Bohužiaľ. Ale v každom prípade sa aj tieto veci dajú vyriešiť komunikáciou, preto by som sa toho neobávala. Skúste pozrieť náš eshop, dnes sme doplnili nové interiérové bonsaje. http://www.bonsajzilina.sk/shop/index.php?id_category=977&controller=category&id_lang=2
3.) Kúpiť od pestovateľa, či už osobne alebo cez internet. Napríklad cez bazar, bazoš, neoverené stránky, rôzne ponuky cez fóra. V tomto prípade by som si dala pozor na referencie (ale nie od kamarátov predávajúceho). Z dlhodobého hľadiska by to mohlo spôsobiť problém. Toto je na dlhšiu debatu.
4.) Kúpiť bonsaj vo veľkoobchodoch ako sú OBI, Lidl a podobne. Ja toto neodsudzujem, pretože ak kúpite dobre nieje o čom. Tu je trošku problém zlého označenia rastlín, a primálo informácií. Bonsaj totiž nieje druh rastliny, ale spôsob pestovania. Druhom rastliny je povedzme čínsky brest (ulmus), často označovaný ako Zelkova. Na túto tému napíšem článok.
5.) Vypestovanie z odrezkov alebo semena. Takto vypestovaný bonsaj je omnoho odolnejší z dlhodobého hľadiska, ale samozrejme trvá to niekoľko rokov. Bežne sa na trhu pohybujú rastliny vo veku od 5 rokov a viac, a to hovorím o tých úplne najmenších.
Ja som sa ale rozhodla mať vonkajší (exteriérový) stromček.
1.) Platia všetky body uvedené vyššie v odsekoch 🙂
2.) Môžem si ho vykopať v prírode. Pozor na to, kde ho chcete vykopať! K tomuto dodám len toľko, že mali by sme byť ohľaduplní ako k prírode, tak k majiteľom pozemkov, lesov. Takto zaobstaraný stromček sa označuje Yamadori (jamadori). Jednoznačne vykopávať ja jar ešte pred začatím pučania pukov a následne adekvátna starostlivosť. Na fórach, v knihách a časopisoch sa dozviete rozporuplné informácie o termínoch, a starostlivosti. Môj názor je taký, že jar je najlepšia a potom treba zabezpečiť adekvátnu starostlivosť. Ihličnaté dreviny ako sú borovice sa môžu vykopať aj v lete, ale bez vhodného substrátu a podmienok je úspešnosť minimálna.
Načala som tu niekoľko tém. Napíšte do komentára, čo by vás ďalej zaujímalo. Napríklad presadiť ihneď rastlinu po zakúpení? Aký je rozdiel medzi brestom a zelkovou? Ako vypestovať bonsaj z odrezku? Prípadne vhodné druhy? Čo robiť s vykopaným stromčekom? Alebo poznám aj dobrý recept na čokoládovú bábovku 🙂