Mať alebo nemať

Mať alebo nemať

Veľa ľudí sa ma pýta, ktorý bonsaj je vhodný na začiatok. Lenže na to nieje jednoznačná odpoveď, lebo každý človek je iný a má rád iné veci a má svoje priority. S výberom bonsajov je to ako s výberom psieho plemena. Buď sa vám zapáči od prvého momentu, alebo nikdy. Okrem estetickej stránky sa musíme zamerať aj na nároky rastlinky. Takže základné otázky, ktoré vedú k odpovedi aký bonsaj chcem mať, prípadne darovať, sú:
1.) chcem ho mať v interiéri? alebo vonku na záhrade?
Izbové bonsaje sú vďačné, lebo ich máme pred očami celý rok a tešíme sa z nich skoro neustále. Problém je že je tu obmedzený počet druhov a väčšina sú len listnaté druhy, ktoré majú pekné listy, len asi pár jedincov má aj kvety. Môžeme ich na leto umiestniť na balkón, či terasu, záhradu, strechu, alebo okno. V zime jednoznačne do vnútra.
Vonkajšie bonsaje sú vlastne všetky rastliny so schopnosťou vytvoriť kmeň. Je tu neuveriteľná škála druhov, cez ihličnaté alebo listnaté, ale samozrejme listnaté na zimu opadnú a väčšinu bonsajov v zime zazimujeme, aby nám prežili chladné podmienky.
2.) koľko času tomu môžem alebo chcem venovať?
Tu ma napadá len jedna veta. NIE!!! Nestačí polievať raz za týždeň, okrem sukulentných bonsajov!
Každá rastlina sa líši starostlivosťou podľa veľkosti misky, podľa toho odkiaľ pochádza, podľa toho či má listy alebo ihlice. Čím menšia miska, tým častejšie polievam. Čím teplejšie tým viac polievam, ale pozor aj na svetelné podmienky.
Ja vždy radím ľuďom aby si starostlivosť o rastlinu premietli do svojho života. Napríklad stačilo by vám v lete napiť sa raz do týždňa? Alebo stačila by vám sprcha miesto pitia vody? Čo s vami spraví horúce letné slnko? Keby ste jedli stále len banány mali by ste dostatok výživy?
Ak by som to mala zhrnúť poviem, že akákoľvek rastlina je vhodná pre začiatočníka, ak si nájde na ňu čas a naštuduje si len základné informácie a potom sa už bude len s láskou starať a učiť sa a učiť sa. Môj prvý bonsaj bol Fikus ( ficus benjamina). Dostal meno Hugo! Neskôr sa premenoval na Hugo cestovateľ, pretože sa so mnou niekoľko krát sťahoval. Dať meno je dobrá vec. Minimálne preto, že aspoň raz v roku, keď zbadáte meno v kalendári si na neho spomeniete 🙂