Prečo práve bonsaj?

Prečo práve bonsaj?

Interiér je priestor, kde žijeme, tvoríme, stretávame sa, spíme a budíme sa. Jednoducho povedané je to neodmyslitelná súčasť nášho života. Všetci si náš životný priestor dotvárame podľa toho čo sa nám páči, vecami, čo nás inšpirujú, to čo nás povzbudzuje či už je to umenie, spomienky alebo praktické veci. Najkrajšie a pritom najnepraktickejšie veci, ktoré náš život obohacujú sú práve umenie a príroda.  Najkrajším splynutím týchto dvoch vecí je práve celosvetový fenomén s názvom bonsaj. V bonsajovej kultúre sa spája láska k prírode, umenie a viac ako dvoj tisícročná kultúrna tradícia.

Všetky tieto špecifiká vzbudzujú v ľuďoch rešpekt a obavy z pestovania bonsajov v interiéri, ale opak je pravdou. Pri výbere správneho druhu rastliny bude práve bonsaj dominanta vášho životného priestoru. Pri rozhodnutí sa pre bonsaj oživíte váš priestor nielen o miniatúru stromu ale aj o zaujímavú keramiku či už tradičnú alebo čoraz častejšie používanú prírodnú z modernými prvkami. Práve splynutie zručnosti a prírody je zárukou dokonalého a živého umeleckého prvku vo vašom interiéri.

Pri výbere vhodného druhu treba dbať na svetelné, vlhkostné a teplotné podmienky. Pre naše interiéry poznáme niekoľko zaujímavých druhov, ktoré pochádzaju zo subtropických oblastí. Ak máme k dispozícii trochu chladnejšiu zimnú záhradu vaše možnosti pri výbere rastliny sa znásobia. Medzi najpoužívanejšie interiérové bonsaje patrí Carmona microphylla, Zanthoxylum, Ulmus, Ligustrum prípadne Portulacaria.

Začať s bonsajom je dobré rozhodnutie začne to ako pokus a túžba po niečom exotickom a postupne to prerastie vo vášeň či už pôjde o zberateľstvo alebo pestovanie jedného obľúbeného druhu. Výhodou bonsajov je ich pestrosť, jedinečnosť a neobmedzené možnosti pri ich tvorbe.

Výhodou interiérových bonsajov oproti klasickým izbovým rastlinám je ich vek. Interiérové rastliny sú narýchlené maximálne dvoj ročné výpestky a  bonsaje sú dreviny tvarované mininmálne 7 až 50 ročné dreviny. Keď si zaobstaráte 50 ročný bonsaj, ktorý je profesionálne tvarovaný, tak takýto strom bude vo vašom interiéri nielen dominanta ale aj žijúce zelené srdce.