Bonsai - náradie

Bonsai – náradie

Už prvé strihanie na strome by malo byť vykonávané s náležitým nástrojom. Nečisté strihanie vedie k ranám, ktoré sa zle hoja a môžu poškodiť vzhľad stromu. Rovnako dôležité sú aj čisté frézy na bonsaje. Obchodníci poskytujú náradie v rôznych kvalitatívnych a cenových skupinách. Dôležitejšie ako značka a cena, je dobré fungovanie náradia. Takže už pri samotnom nákupe je dôležité si náradie dobre prehliadnuť a vyskúšať. Kliešte a nožnice by sa mali ľahko pohybovať, bez vyklania v nitovacom spoji. Rezná plocha na kliešťoch musí k sebe priľnúť bez medzier. Na nožniciach musí dobre strihať aj špička. Skoro v každej knihe o bonsajoch nájdete kompletný sortiment bonsajového náradia a príslušenstva. Ak by ste si to všetko kúpili, poriadne Vám to navýši osobný rozpočet. Ako začiatočník si vyberajte náradie podľa toho, ktorými technikami sa budete zaoberať. ( strihanie, drôtovanie, presádzanie a pod.)

Vybavenie na strihanie

Stredné konkávne a oblé kliešte, od malých po stredné nožnice na strihanie vetví a listov, pastu na rany.

K presádzaniu sú potrebné

Kliešte na drôt, drapák na korene, drenážne sieťky, bonsajový drôt na upevnenie v miske, nádobu na substrát, paličky na zapracovanie substrátu.

Drôtovanie

Nožnice na drôt, kliešte na ohýbanie drôtu a rôzne hrúbky drôtu.

Pre prácu s mŕtvym drevom

Prípravok na jin, dlátka, frézky a nože.

Neskôr môžete pridať

Kliešte konkávne a oblé v rôznych veľkostiach, nožnice na lístky, pílky, otočný stolík, ohýbacie páky a kliešte.

Starostlivosť o náradie

Dobrá starostlivosť je dôležitá pre dobré fungovanie a životnosť náradia. K tomu patrí základné čistenie a dezinfekcia náradia s liehom. Nezabúdajme na ošetrenie olejmi. Rezné plochy pravidelne ostrite. Pokiaľ si na ošetrenie netrúfate sami, prenechajte to odborníkom. Časom sa nity zvyknú uvolniť, v tom prípade stačí citlivým poklepaním kladiva na nit spoj upevniť.